Elérhetőségek

Dr. Bohóc Mosolyszolgálat Alapítvány

Cím: 9700 Szombathely,
Malom u. 7. 1/3.
Telefon:
+36302102822
E-mail:
doktorbohoc@gmail.com
Alapítványun...


Köszönjük ismét a MOL Alapítvány támogatását!

2020.10.20.

Vas megyében két alapítvány nyert a gyermekgyógyító programban

 

A vírushelyzet ellenére a MOL Alapítvány ebben az évben is változatlan keretösszeggel hirdette meg a MOL Gyermekgyógyító Program pályázatát az élmény- és művészetterápiás programok támogatására, olvasható a közleményükben. A kuratórium döntése alapján a 2020/21-es tanévben összesen 34 szervezet tud évközi fejlesztő foglalkozásokat, illetve téli és nyári táborokat megvalósítani az elnyert, mintegy 45,3 millió forintos támogatás felhasználásával. Vas megyében a szombathelyi Dr. Bohóc Mosolyszolgálat Alapítvány és az Alpokalja a Daganatos Gyermekekért Közhasznú Alapítvány pályázot sikerrel.


 

Mint írják, a program felhívására a pandémiás helyzet miatt 20 %-kal kevesebb, összesen 96 pályázat érkezett, hogy anyagi támogatást kapjanak a krónikusan beteg, fogyatékkal élő vagy a lelki egészség szempontjából veszélyeztetett gyerekek gyógyulását, rehabilitációját elősegítő élmény- és művészetterápiás programokra. Az anyagi támogatás igénye a tavalyi évhez képest arányosan viszont 20 %-kal magasabb volt és a keretösszeg négyszeresére pályáztak a civil szervezetek. Az alapítvány kuratóriuma végül 34 szervezetet választott ki és így közvetetten csaknem 8000 gyermeket támogat, összesen 45,3 millió forint összegben.


A sikerrel pályázó szombathelyi Dr. Bohóc Mosolyszolgálat Alapítvány bohócdoktorai négy évvel ezelőtt kezdtek el dolgozni azért, hogy minél több nyugat-magyarországi kórház gyermekrészlegén tudják segíteni a beteg gyerekek hatékonyabb gyógyítását. A MOL Gyermekgyógyító Program támogatásával jelenleg a szombathelyi Markusovszky Egyetemi Oktatókórházban, a soproni Erzsébet Oktató Kórházban és a Veszprémi Cholnoky Ferenc Kórházban tudnak heti rendszerességgel vizitelni.


„Szeretnénk minél több helyen elfogadtatni, hogy egy kórház nem csak félelemmel, szorongással teli hely lehet – különösen akkor, ha ott megjelenik egy bohócdoktor. A bohócdoktorok elhivatott előadóművészek, akik egyrészt komoly képzésben részesültek (művészi, artista, egészségügyi, pszichiátriai), másrészt a lelküket adják a gyógyulásért cserébe. Elég komoly improvizációs munkát végeznek a „bevetések” alatt. A doktorbohócnak 2-3 másodperce van eldönteni, az adott kórteremben éppen milyen természetű cselekvésre, milyen akcióra van szükség az ottani hangulattól, a betegség súlyosságától, a gyermek életkorától függően” – mondta Vass Szilárd, praktizáló doktorbohóc, tréner, a Fővárosi Nagycirkusz és a szombathelyi Weöres Sándor Színház vendégművésze.

 

A pályázatokat orvosszakértők és szakmai zsűri bírálta el. A zsűri tagjai dr. Hauser Péter, a BAZ Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház Velkey László Gyermekegészségügyi Központjának vezető főorvosa, gyermekonkológus, dr. Hammer Zsuzsanna klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar egyetemi adjunktusa és Pálmai Katalin, a Heim Pál Gyermekkórház nyugalmazott pszichológusa.


A sikerrel pályázó szervezetek a támogatásból országosan 10 művészetterápiás programot és 24 élményterápiás évközi programot, illetve téli és nyári táborokat valósítanak meg. A civil szervezetek előfinanszírozásként kapják meg a támogatást, amelyet legtöbb esetben a terapeuták bérére fordítanak, ezáltal a foglalkozások a rászorulók számára is könnyebben elérhetők. A tavaszi karantén alatt sok szervezet került nehéz helyzetbe, mivel terápiás programjaikat le kellett állítani. Néhányan a kényszer szülte megoldásokból előnyt kovácsoltak és az egyéni terápiákat online csatornákon tudták folytatni. Vannak olyan szervezetek is, amelyeknél az online tapasztalat tartósan be tudott épülni és jó kiegészítője lehet a későbbiekben is az offline alkalmaknak.


Vissza az előző oldalra!
Dr. Bohóc Mosolyszolgálat Alapítvány - Magyar